Nov 05 2011

Balsammetoden.

Postad 4:49 i Mode & skönhet

Mitt hår innan:
– Platt
– Livlöst
– Frissigt
– “Pudligt”
– Platt upptill och platt en bra bit tills “lockarna” började = pudelöron alternativt “kärring över 70 som snyggat till sig till ‘söndagsdansen'”

Inget av dessa ovanstående kriterier var något jag ville ha.
Jag försökte puffa upp mina lockar med spray. Sova med fuktigt hår i en tofs mitt på huvudet. Locktång.
Alla dessa sätt gjorde att jag lyckades! För en sisådär 2-3 timmar, tills håret blev platt, livlöst och tråkigt igen.
Att sova med tofs avslutade jag ganska tvärt efter att ha varit hos frissan och hon “kunde se på mitt hår att jag använda tofs väldigt mycket” (det var nästan av, och hade format sig efter tofsen).

Här är några bilder på mitt hår från högstadiet, de enda bilderna jag kunde hitta där mitt hår syns relativt bra. Jag verkar ha varit en glad jävel!

Dessa bilder är ett liv med borste och shampoo. Framförallt shampoo.
Lockarna ser är frissiga och är inte följsamma för fem jävla öre. Håret är platt upptill och vågit nedtill när jag VET/VISSTE att jag hade lockar! (Jag visste bara inte hur jag skulle göra för att få fram dem!)

Och lyssna nu inte på folk som utbrister “guu va äckligt!” när man säger att man inte tvättar håret med shampoo. De är bara mindre vetande, försök vara förstående när ni pratar med dessa människor ;)

Den första frågan som dyker upp i ert huvud efter att ha läst det ovan: JA! Håret blir rent med enbart balsam!

För det är precis det som balsammetoden går ut på – ett liv med balsam som inte innehåller silikoner eller andra “skadliga ämnen” för att sedan leva i harmoni med sitt hår (och sin hårbotten!) ;)
Man brukar vanligtvis gå över till BM (= balsammetoden) genom att köra en sista gång med ett “sistashampoo” och sedan köra på med sitt godkända balsam efter detta.
Sedan fortsätter man så – enbart balsam, varje gång håret behöver tvättas.

Så hur blir håret rent då?
Jo, eftersom du inte får använda hårspray och hårvax och andra produkter som inte är godkända (läs: innehåller sådant som inte är bra för håret och som måste tvättas hur med shampoo för att försvinna) så blir håret rent med dessa balsam! Är det däremot så att du kör BM men använder en icke godkänd hårspray – så MÅSTE man använda shampoo igen för att få ur detta ur håret (tillbaka till ruta 1)!
Men utan sådana här produkter behövs alltså inte shampoo!
Shampoo har ändå bara funnits i ett 40-tal år, och hur i helskotta lyckades mänskligheten överleva innan dess?! Ve och fasa! ;)

Nu blev det väldigt kortfattat om BM här, men ni förstår nog på det stora hela!
Finns tom. människor som lyckats så bra med BM att de bara behöver tvätta håret var 14:e dag! Japp, ni hörde rätt! Håret blir alltså inte fett eller smutsigt på så pass länge (utan shampoo) att man inte behöver tvätta oftare än så (håret och hårbotten har i “princip vant sig vid sitt ‘naturliga liv'” att det inte blir fett och äckligt. Det är ju shampoo som förstör detta)!
Sedan beror det säkert på vad man har för hårtyp (och vad man har för skor, vad morsans fasters farsta bor! Det är öken!) ehh.. ja.. för i mitt fall räcker det med att jag tvättar 2 gånger i veckan ungefär. Om ens det egentligen, mitt hår är aldrig speciellt fett när jag väl tvättar det.

(Frotté)handdukar är även bannlyst för mitt hår numer! Jag använder inte produkter/saker som torkar ut håret längre, och det är precis vad handdukar gör! Handduksturbaner är looong gone!
Numera “ploppar” jag håret. Använder gamla avdankade t-shirts för att torka håret.

Min process numera:
– Blöter ned håret
– Använder mitt godkända balsam (latoxen i mig kör på det lättilgängliga Coops egna balsam)
– Borsta håret med en bredtandad kam (affrokam, som kompis Katja kallar den) när håret är inbalsamerat och jag “står med huvudet upp och ned”
– Gnuggar runt balsam och gnuggar även noggrant i hårbotten med det
– Sköljer ur håret med svalt/kallt vatten med “huvudet upp och ned”
– Trycket ut vattnet genom att krama upp håret mot huvudet när jag fortfarande “är upp och ned”
– Lägger ut en t-shirt på plan yta eller över handfatet
– Placerar håret med hjälp utav händerna i mitten av t-shirten
– Snurrar runt t-shirten runt huvudet och knyter den med ärmarna i fram = turban!
– Låter den sitta på i 15-20 min tills håret inte droppar mer
– LÅTER HÅRET VARA! (Rör absolut inte runt det medan det är blött!) Låter det torka som det ligger på huvudet

Efter denna process blir mitt hår – LOCKIGT!

Jag sover även med torrt eller lätt fuktigt hår i en likadan turban (torr t-shirt). Mest för att inte gnida/gnugga runt håret på kudden. Mitt hår blir frissigt då.
Andree hatar turbanen, men när jag frågar om han hellre vill att jag ska sova utan piper han “näää, du får inte lika fint hår annars..” Pffft! Involverad stackare! :funny:

Efter denna process ser mitt hår ut såhär:

Scrolla upp och kolla förebilderna och jämför sedan.
Förebilder = shampoo.
Efterbilder = Balsammetoden.

Har kört i över 2 år nu och kör en latvariant; har bara använt mig av Coops egna balsam. Inte alls testat många andra (inga alls faktiskt), trivs med det och that’s it! :)
Den som orkar och vill kan ju fylla handfatet med vatten och äppelcidervinäger och doppa i håret, göra eget hårvax på uppsvällda linfrön och köpa hem glidmedlet Klick! och ha i håret för att det ska behålla fukten bättre. Men jag är lat i naturen, har inte orkat hålla på med det än ;)

Fyra andra lite roliga anekdoter i det hela.
1) Skulle till skolan dagen efter, det var kväll och kände att jag verkligen ville/behövde tvätta håret.
BALSAMET SLUT!
Fick panik och tog ett vanligt jävla shampoo i ren panik. Dagen efter ville jag typ gråta! Mitt hår var HEMSKT igen! Fluffigt, “luftigt”, “ballong-statiskt” och HEMSKT! Lockarna var inte följsamma för fem öre och allt var bara B A D  H A I R D A Y ! Som alltid med shampoo!!
TILL OCH MED klasskompisar reagerade på mitt fula hår!
Hur illa?!
SÅ illa!!
Efter det tog det X antal tvättar med mitt älskade balsam igen innan lockade hade hittat hem igen! PUH!

2) Färgade ju håret rött för ett tag sedan (som ni kan se på bilderna ovan). Jag har färgat håret flera gånger tidigare i mitt liv och har alltid känt att hårfärgerna alltid försvinner väldigt fort. Bleks ur, lixom.
Detta har jag inte alls känt med BM! Det har känts som att färgen suttit kvar jättefint och ovanligt länge!
I förrgårkväll insåg jag att jag glömt mitt älskade balsam hos pappa och Coop var stängt. Sprang upp till svärmor och tog första bästa balsam där (icke godkänt) och tänkte “vad fan! får väl ta en sån där skitperiod med håret.. igen..” tvättade det och SE PÅ FAN! Vattnet blev RÖTT!! Av hårfärgen alltså! Detta har jag inte sett alls med mitt godkända balsam! Men med detta dåliga balsam så “tog den med” färgen oxå!
Det är inte bara inbillning att färgen hållt sig bättre med BM! Jag blev verkligen paff!

3) Har inga problem med malassezia furfur (mjäll) längre. Min hårbotten MÅR BRA!

4) Mitt hår ser tydligen tjockt och fylligt ut nu för tiden. Folk står bara och gapar när jag berättar att mitt hår är tunt som tråd och väldigt, väldigt “fint” (läs: kan inte göra roliga frisyrer, håret “ramlar bara ned”). Vilken illusion jag lyckars skapa! ;) I WISH till tjockt hår lixom!

Sådär har ni mig och mitt “äckliga” liv utan shampoo ;)
Eller No poo som det heter på engelska (No poo innefattar även hemmagjorda body lotions/body scrubs, ansiktsmasker och annat kul som inte ska innehålla “farliga”/dåliga ämnen – så naturligt som möjligt helt enkelt!)

BM ska även fungera bra på folk som INTE har lockigt hår. Själv är jag helt frälst, kommer ALDRIG gå tillbaka till shampoo igen. Aldrig!

MER:
Ämnen att undvika när man kör balsammetoden
Godkända balsam/produkter till balsammetoden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 Svankande katter.

29 Kommentarer to “Balsammetoden.”

 1. Petronellaon 05 Nov 2011 at 8:56 1

  Oh my du är ju ett rent praktexemplar när det gäller no poo! :) fasen vad snyggt! Det jag undrar är följande: hur ser dina dagliga hårrutiner ut? Borstar du håret nån gång? Hur hanterar man en frisör om man måste gå och klippa sig? Färgar du med vanlig hårfärg från affären eller finns det sådana som är mer godkända är andra?
  Petronella recently posted..TittanickMy Profile

  [Svara]

  Zarah-Lou Reply:

  Min dagliga hårrutiner? Inga! ;)
  Jag brukar oftas tvätta håret på kvällarna, ploppa, låta självtorka, gå och lägga sig med ny, torr t-shirt som turban och så är håret sådär superlockigt dagen efter :)
  Jag kanske “rätar ut det” lite på morgonen med fingrarna, men jag borstar ALDRIG torrt hår!
  Jag borstar som sagt endast i duschen när jag har balsam i håret, borstar med en bredtandad kam.
  That’s it :)
  Zarah-Lou recently posted..Balsammetoden.My Profile

  [Svara]

 2. Kajsaon 05 Nov 2011 at 11:13 2

  Sjukt att det funkar!! Jag har likadant hår som dej typ, fast mitt ser mer ut som på förebilderna (alltså platt överst) så jag använder ju plattång jämt för att jag inte får det så lockigt som jag vet att det kan bli. Men jag vet inte om det där skulle funka för mej? Alltså får man inte använda något hårspray? Eller serum typ? Är ju svårt när man plattar det att inte använda hårprodukter…
  Kajsa recently posted..Min nattMy Profile

  [Svara]

  Zarah-Lou Reply:

  Det FINNS stylingprodukter som är ok att använda. Som inte innehåller silikoner och “det förbjudna”. Jag kan inte det förbjudna innehållet utantill, men på denna sida har du en checklista för vad man ska undvika:

  http://lockig.se/checklista.php

  Ser man NÅGON av dessa ingredienser i en hårprodukt får den inte användas – då måste man använda shmapoo för att få håret rent igen. Detta gäller alltså hårspray, vax, shampoo, balsam osv. osv.

  Att platta håret vet jag faktiskt inte hur man gör när använder BM. BM handlar ju lixom om att få håret att må bra, hårbotten att må bra, få fram det naturliga “fluffet” och plattång är ju egentligen motsatsen på alla plan. Det kan jag faktiskt inte svara på..

  Men hemsida http://lockig.se/ är en riktigt bra sida där man kan hitta information! :)
  Zarah-Lou recently posted..Balsammetoden.My Profile

  [Svara]

 3. art by Lisa Lanson 05 Nov 2011 at 12:46 3

  Gud vad fint hår du har!
  art by Lisa Lans recently posted..Den som inte har ett mål kommer kanske ingenstansMy Profile

  [Svara]

  Zarah-Lou Reply:

  Tack! Det har blivit finare på senare ;)
  Zarah-Lou recently posted..Balsammetoden.My Profile

  [Svara]

 4. Kristinaon 05 Nov 2011 at 14:22 4

  Vad kul att läsa om någon som verkligen har erfarenhet av BM. Jag har funderat på att börja med den jag med. ¨Men jag är lat.. det känns som om jag måste ‘Våga’ ta det steget ;) Im not there yet..
  Kristina recently posted..NergosadMy Profile

  [Svara]

  Zarah-Lou Reply:

  haha, jag bara körde på, och jag är oxå lat ;)
  Ångrar det inte en sekund! :D
  Zarah-Lou recently posted..Balsammetoden.My Profile

  [Svara]

 5. Cission 05 Nov 2011 at 17:30 5

  Jag har funderat på balsammetoden bra länge nu och funderar på att börja så småning om. Men det verkar vara så mycket man ska tänka på och jag är såå laaat.
  Cissi recently posted..Dag 4My Profile

  [Svara]

  Zarah-Lou Reply:

  Vad är det som är mycket att tänka på? :)

  Själv tycker jag det är skitskönt att slippa hålla på med TVÅ produkter när jag tvättar håret! haha, men jag är skitlat å andra sidan! xD

  Balsam, borsta, ploppa (ploppa är ju precis lika “jobbigt” som att sätta upp en handduksturban) ;)
  Zarah-Lou recently posted..Tur att vi inte är nördar..My Profile

  [Svara]

 6. F I A L I I A ♡ Frida Hellenbergon 05 Nov 2011 at 20:07 6

  Jag är så sugen på att testa balsammetoden, men mitt hår är så jäkla fettigt.. :( Men jag tänker ge det en chans ändå :) Hur lång tog det för ditt hår att vänja sig vid endast balsam? :)
  F I A L I I A ♡ Frida Hellenberg recently posted..Chill-i-dill fredagMy Profile

  [Svara]

  Zarah-Lou Reply:

  Oftast är ju hår fett just för att man tvättar det med shampoo och förlorar allt det naturliga “som tar hand” om håret!
  I början med BM kan dock vissa känna att håret blir EXTRA fett, men det är väl just för att håret och hårbotten försöker ställa om sig och producerar mer fett. Lite moment 22. Men pallar man stå ut så blir det troligtvis bara bättre :)
  Zarah-Lou recently posted..Tur att vi inte är nördar..My Profile

  [Svara]

 7. Cission 05 Nov 2011 at 21:00 7

  Jag vet, man gör det mer avancerat än vad det är. Ska fundera på’t! :)
  Cissi recently posted..Dag 4My Profile

  [Svara]

 8. Lelleon 06 Nov 2011 at 18:24 8

  BM is the shit!!
  Har också kört med det i några år, och har testat några enstaka olika balsam… däremot har jag inte tagit steget till att prova ploppandet… det måste jag nog prova nån gång… men det känns lite som överkurs :wink:
  Är också rätt lat av mig när det gäller sånt här…
  Ditt hår är i alla fall jättefint nu! :smile:

  [Svara]

  Zarah-Lou Reply:

  Ploppandet vågar jag nog påstå gör halva jobbet för mina lockar :)
  Man “trycker ju upp” håret lixom. Och så ligger det “upptryckt” i tröjan/tygstycket så att det torkar så och blir fluffigt, typ :)
  Zarah-Lou recently posted..Veckans bloggare: Miss Vivi.My Profile

  [Svara]

 9. Linnéaon 07 Nov 2011 at 17:31 9

  men får man använda microfiberhanddukar? Funderar nästan på att prova det här.. var hittar man vilka balsam…balsams..balsamer?..balsums….eh. ja. vilka olika balsam som är godkända?
  Linnéa recently posted..Älskade gumma!My Profile

  [Svara]

  Zarah-Lou Reply:

  Ska jag vara helt ärligt vet jag ingen sådär rakt upp och ned, men kolla in lockig.se och se om det finns en där! :D
  Zarah-Lou recently posted..Veckans bloggare: Miss Vivi.My Profile

  [Svara]

 10. Angelicaon 08 Nov 2011 at 12:25 10

  Funderar också på att börja med detta, men det blir när schampoot är slut (dumt att kasta också känner jag :P). Jag tvättar håret 1 ggn/v “bara” och håret blir inte alls fettigt. Det är när man börjar tvätta varje dag det vänjer sig vid att alltid vara rent (hårbotten får ju fnatt!).

  Lady Dahmer (googla, finns bara en ;D) är en redig no-pooare och har en hel del bra tips i sin blogg :) Funderar på att köra no poo för ansiktet också :)

  Men nu är ju allt upp och ner pga bebben. Herregud. Håret växer som ogräs och mår bättre än nånsin, huden mådde kanonbra i början och har nu fått fnatt igen! Så vi får se i vinter :)
  Angelica recently posted..Humle & DumleMy Profile

  [Svara]

 11. Alisaon 10 Nov 2011 at 12:44 11

  Du och Lelle har inspirerat mig! :) jag kör igång till helgen! :)
  Alisa recently posted..Snoriga AlisaMy Profile

  [Svara]

  Zarah-Lou Reply:

  Lycka till nu! Och hoppas att BM passar ditt hår! :D
  Zarah-Lou recently posted..Nedräkning 5!My Profile

  [Svara]

 12. […] och Zarah inspirerade mig till att börja med balsammetoden. Om ni inte vet vad balsammetoden är läs HÄR. Jag har naturligt lockigt hår och under många […]

 13. […] Kom även ihåg att balsammetoden inte bara är för oss med lockigt hår! Har tidigare skrivit om min resa med balsammetoden samt en checklista för godkända […]

 14. carolineon 11 Sep 2012 at 10:22 14

  Hej! Är på min första dag och du och jag verkar ha identiskt hår om jag tittar på dina före bilder. :) hoppas på grymt resultat om några veckor. Jag tonar oxå mitt hår men.undrar om alla toningar är godkända? Finns det ngn lista på vad för toningar man kan.använda? Vad använder du? Kram

  [Svara]

  Zarah-Lou Reply:

  Hej, vad kul att du vågat ta steget! :D
  Jag hade färgat mitt hår rött, och jag körde en helt vanlig färgning från affären, så jag gick ifrån BM då.. sen körde jag ett “sistashampoo” efter färgningen och sen körde jag mina godkända balsam igen. Efter någon vecka börjar lockarna hitta tillbaka igen!

  Så jag vet tyvärr inte alls om det finns någon godkänd färgning eller toning!
  Tror dock att henna kan vara ok! Men då blir det ju rött..

  [Svara]

 15. Malinon 27 Sep 2012 at 21:24 15

  Log när jag läste detta inlägg! Har funderat på no poo men har man som en Islandshäst… Men att få använda balsam låter mer tryggt, så jag ska nog våga mig på det. Frågan är dock: Är det bättre att vänta till våren när luften inte är lika torr?
  Kram M

  [Svara]

  Zarah-Lou Reply:

  Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på den detaljen, har bara kört och kört och kört nu i snart 3 år och varit jättenöjd året runt ;)

  [Svara]

 16. savaon 27 Feb 2013 at 22:35 16

  Kan du inte visa hur du gör en turban med hjälp av en t-shirt? :) Och även hur du ploppar?

  [Svara]

 17. Kjerstin Malmon 15 Sep 2014 at 9:18 17

  Hej.
  Hörde talas om Broccolioljan som är bra för frissigt hår.
  Kan jag använda den om jag kör balsammetoden?

  Mvh Kjerstin

  [Svara]

  Zarah-Lou Reply:

  Hej!
  Är det ren broccoliolja ser jag inga problem, är det annat innehåll i den också?
  I sådana fall kan du gå igenom innehållet mot denna lista: http://blogg.zarah-lou.se/amnen-man-ska-undvika-nar-man-kor-balsammetoden/

  Ha det fint :)

  [Svara]

Trackback URI | Comments RSS

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar, men använd sunt förnuft!
» Alla kommentarer måste godkännas av mig innan de publiceras.
» Kommentarer som anses stötande gentemot mig eller nära och kära raderas.
» Reklamkommentarer raderas.
» Lägger endast till bloggar jag gillar på bloglovin', inget "lägger du till mig så lägger jag till dig".
» Jag gör inga bloggdesigner på beställning just nu, kanske i framtiden.

:smile: :wink: :funny: :happy: :tounge: :cool: :love: :blushing: :sad: :ohoh: :eek: :angry: :paralysed: :no: :dead: :sleepy: :heart: :) :D ;) :P :* <) :/ :( ::/ /: ::3 :3 more »Visa ditt senaste blogginlägg