Dec 29 2011

Chichén Itzá.

Postad 13:41 i Resor -2011/2012- Mexico

Inne i El Castillo finns det ett till tempel. Ett tempel i templet.
Det sägs att Mayafolket har ritat människans DNA i taket där inne. Det upptäcktes av en slump när några arkeologer var där inne och upptäckte en tron med två jaguarhuvuden på, som hade stenar av jade som ögon. När de lyste i ögonen på jaguarerna med sina UV-ljus reflekterades ljuset upp i taket som visade dessa målningar..

I förrgår (27/12) åkte vi som sagt till Chichén Itzá!
Vi hamnade med en OTROLIG guide, som återigen ska få ett helt eget inlägg, för han var verkligen speciell på alla sätt och vis!
Ni MÅSTE försöka få honom som guide om ni ska till Chichén Itzá någon gång!

Bussresan dit tog ungefär 3 timmar från Cancún (Cancún betyder för övrigt “Ormnäste” på mayan. Han var enorm på info om ALLT, som sagt) ;)
(Kan ta en annan liten anekdot om varför vattnet är så galet turkost här – först och främst för att det Karibiska havet är rätt näringsfattigt – finns inte så mycket plankton i det som gör att det blir lite mörkare. Sedan är det något speciellt ämne i deras sand här [som jag inte minns namnet på] som gör att sanden reflekterar solen EXTRA mycket = vattnet blir ljusare) :)

Vi hann stanna vid en cenote, men även äta buffé innan vi kom fram till Chichén Itzá vid 15-tiden på eftermiddagen. Väl där framme hade vi ungefär 2 1/2 timme på oss. Vår guide, Simón, berättade att de flesta andra guider brukar ge information i ungefär 20-30 minuter, sen är det “free time” för alla turister att gå runt och fota eller göra vad de vill (medan guiderna står i skuggan, snackar skit med varann, och dricker bira) – vi hann ingen free time överhuvudtaget, för Simón älskade sitt jobb – DET märktes! xD
Vi blev bokstaligt talat utkastade när det var dags för stängning (när mörkret kröp sig på). De som jobbade vid Chichén Itzá suckade högt och skrek “SIMÓN!!” när vi skulle gå.. haha! Stackarn, han ville berätta så mycket! :D
(Det märktes att han var himla poppis bland lokalfolkningen där också, alla barnen gick med oss i våran grupp och gick och pratade med Simón när vi gick från ställe till ställe).

Det var verkligen så sjukt intressant!! Har alltid tyckt att Mayafolket, deras kalender och deras kunskaper för astronomi (3000 år före Kristus) har varit galet intressant, men att få all denna information och få veta så mycket som man inte hade en aning om (och som jag inte ens kan googla fram!!) var verkligen “azzum!” (som Simón hade sagt) ;)

Det är bl.a en grej jag verkligen inte kan hitta som jag minns att Simón nämnde något om på bussen dit. NASA hade nämligen stämt av Mayafolkets beräknar för, om det var något med planeten Venus (?). I vilket fall, de hade i alla fall gått ut och sagt “Mayafolket hade fel… med ungefär 9,2 sekunder……” Galet, gott folk. GALET! 3000 år före Kristus räknar de fel med 9,2 sekunder på något ute i rymden som de hade räknat sig till med hjälp av… ja, en skål med vatten. Typ. x)

Gud, jag skulle kunna skriva ihjäl mig! Men jag ska inte trötta ur er! ;)

År 1894 köpte Edward H. Thompson en stor bit mark där även hela Chichén Itzá ingick, för 78 dollar från Mexicos dåvarande president. Han sålde många tillhörigheter illegalt från Chichén Itzá, bl.a skatter (främst guld och jade) som han hittat på botten i en del cenotes runt omkring. Hur han visste att dessa skatter fanns där, vet man inte riktigt.
Han restaurerade dock många byggnader där, efter hans död 1944 har det varit många turer kring vem/vilka som faktiskt äger Chichén Itzá. En sak är dock klar – det är jävligt jobbigt med alla försäljare som springer runt där! Simón berättade att hade Chichén Itzá ägts av staten, hade försäljarna endast fått vara ute på parkeringen och inte inne på området (som Tulum, tex. Ägs av staten och det är hur lugnt och fridfullt som helst!). Men här springer alla runt och stör mitt i den guidade turen, man hör bara “one dollar for you!”, “good price, only today!” och en massa jaguarläten från hemmagjorda visselpipor.
En stor nackdel med att det är just privatägt. 

6 Svankande katter.

6 Kommentarer to “Chichén Itzá.”

 1. linnon 29 Dec 2011 at 20:59 1

  Oh du skrev, “Gud, jag skulle kunna skriva ihjäl mig! Men jag ska inte trötta ur er! ”
  Skriv mer, jag blir inte uttröttad :) Är så nyfiken :) Speciellt efter att du verkar lärt dig massa nya saker man inte hör om!!! :)

  [Svara]

  Zarah-Lou Reply:

  haha, kul att du är intresserad! Du ska se hur mina fingrar smattrar när jag skriver om det, mina ögon är stora som tefat! Så otroligt intressant! :D

  Tyvärr minns jag bara en bråkdel av vad vår guide berättade, för han berättade så OTROOOOOOLIGT mycket! :D

  Det var dock väldigt intressant med deras syn på gudarna. De trodde på 13 gudar i himlen och 9 gudar i underjorden (samt att det fanns gudar även på jorden i form av människor). Men till skillnad från kristendomen så var inte de 9 gudarna i underjorden “dumma” och de i himlen “snälla”, utan det vara bara olika slags gudar helt enkelt :)
  En annan skillnad är att du kan be om ursäkt om du syndat i kristendomen, Mayafolket var ständigt “rädda” för sina gudar och kunde inte be om ursäkt. Istället bad de om hjälp till sina gudar, offrade människor då de ville ha saker ifrån dem. Regn, sol, osv.
  Var skörden dålig kunde de offra människor för att “få bättre väder” osv.

  Mayafolket såg på världen som en krokodil. Gudarna i underjorden levde i krokodilmagen och de själva levde på ryggen, typ ;)
  Alla Cenotes är portar till gudarna i underjorden. De kunde offra sina egna barn till dem tom.
  De lät barnen basta (för att göra dem “rena”), satte på dem deras finaste kläder, klädde dem i dyrbara smycken och dränkte dem i cenoterna “till gudarna”. (De sjönk pga. alla smycken). Supervidrigt, men det var verkligen deras tro. Och för barnens del var det ju lite utav en ära. Man hjälpte ju sitt folk…

  Det fanns ett speciellt tempel vid Chichen Itza där man även halshögg folk. Man lät folk klättra upp för den långa trappan, sedan puttade man ned dem, så fick de klättra upp igen, helt nedblodade eftersom trapporna är av sten och väldigt långa/höga. För blod var bland det vackraste som fanns, det var symbolen för livet. Ungefär. Ju mer blod, desto bättre. Tappade de deras huvuden när de blev nedputtade var det ännu bättre än att bli halshuggen, om jag minns rätt.. (alla byggnader var målade i rött vid Chichen Itza, för rött var en helig färg, samt blått [himlen och vatten])
  Däremot rullade de aldrig ned huvuden från den långa trappen som de gör i filmen “Apocalypto” (av Mel Gibson, om du sett den?).. vår guide berättade även att Mayafolket ALDRIG skulle kidnappa eller jaga andra människor i djungeln sådär. De krigade bara om de ville ha mer mark, då kunde de gå in och ta mark, samt ta en del fångar (för det är ju alltid bra med arbetskraft..) osv.

  haha, ja, som sagt.. så mycket info! x)
  Zarah-Lou recently posted..Chicén Itzá.My Profile

  [Svara]

 2. mammaon 29 Dec 2011 at 22:59 2

  Håller med linn, mer info, skitkul att läsa. Och bra för dig att skriva ned, så du kommer ihåg. Litet får du jobba, trots att du har semester. :tounge:
  Kram
  mamma recently posted..fyndpåseMy Profile

  [Svara]

 3. Zarah-Lou » The “azzum” guide!on 08 Jan 2012 at 18:00 3

  […] väldigt gärna velat blogga om vår fantastiska guide vi hade till Chichén Itzá den dagen vi hade varit där, men internet var inte särskilt snabbt där på hotellet – så […]

 4. aliceon 08 Jan 2012 at 20:36 4

  Nästa år stängs dom,då får man inte klättra upp i dom pga allt slitage. Tycker det är otroligt att dom inte förbjudit det tidigare. *Svettas vidare* =)

  [Svara]

  Zarah-Lou Reply:

  De stängdes för några år sedan redan ;)
  Zarah-Lou recently posted..Microbloggat January 08, 2012 at 08:18PMMy Profile

  [Svara]

Trackback URI | Comments RSS

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar, men använd sunt förnuft!
» Alla kommentarer måste godkännas av mig innan de publiceras.
» Kommentarer som anses stötande gentemot mig eller nära och kära raderas.
» Reklamkommentarer raderas.
» Lägger endast till bloggar jag gillar på bloglovin', inget "lägger du till mig så lägger jag till dig".
» Jag gör inga bloggdesigner på beställning just nu, kanske i framtiden.

:smile: :wink: :funny: :happy: :tounge: :cool: :love: :blushing: :sad: :ohoh: :eek: :angry: :paralysed: :no: :dead: :sleepy: :heart: :) :D ;) :P :* <) :/ :( ::/ /: ::3 :3 more »Visa ditt senaste blogginlägg