May 21 2009

Fredag 15/5 > Vatikanen.

Postad 1:42 i Resor -2009- Rom

Vi var uppe redan vid 8 på morgonen och åt vår sedvanliga frukost i lägenheten.

Efter frukosten tog vi turistbussen till “Vatikanstaten“. Våra biljetter skulle gå ut 10.40, klockan var 10.10 när bussen kom, så vi åkte hela vägen till “Petersplatsen” och Vatikanen. Vi ställde oss i den sviiinlånga kön, men den tog bara 10 minuter en kvart att stå i, sedan var vi inne i kyrkan (som vanligt, endast kö till att gå genom metalldetektor och röntga väskan), inträdet var gratis.
Vi undrade var alla timmeslånga köer var som alla andra pratade om? Ska tydligen vara svinlånga timmesköer till Colosseum, Peterskyrkan, Vatikanmuseet osv.
Vi stod aldrig i någon långlivad kö..

Peterskyrkan” – världens största kyrka – NO SHIT?!!
Kyrkan var ENORM!! Skitdjup, skitbred, skithög, skitball. Är man inte troende innan så är det nästan så att man blir det där och då..
Vi gick omkring och beundrade alla målningar, statyer, golvet, väggarna, taken.. och fotade en hel del.

Men tillslut var vi spända på att gå upp i kupolen och jag är enormt glad att vi tog den EFTER själva kyrkan, för jäääääävlar i helvete (ok, jag kan aldrig bli troende) till AS vilka förbannat jävla jobbiga trappor!!!
Man kunde välja på att betala 5€ och gå upp för ALLA 510 trappsteg, eller välja att betala 7€ och ta hissen upp de första 190 trappstegen och “bara” gå de resterande 320 trappstegen upp.
Vi tog hissen. Det är jag glad för. En ljus idé från ovan. Gud var med oss. Välsignelse. Inre röst. “Ta hissen”.
320 steg var PINA!! De första 20 stegen var utomhus, men sedan.. sedan kom en hööööög, trång “rund” trapp (som ett smalt torn) och det fanns ingenstans att vila om man nu ville det, och stannade man stannade man för alla bakom sig också, så det var bara att pinna på där, och bli skityr (och faktiskt nästan illamående) då man gick runt, runt, runt och upp, upp, upp. Den tog ALDRIG slut heller!!
Men ok då, tillslut gjorde den väl det, och där, vid ett fönster högt, högt upp kunde man vila lite. Sedan var det ännu mer trappor, men i dem kunde man vila också om man ville..
Väl där uppe blåste det lite och var riktigt skönt! Men väldigt trångt med alla människor som redan var där uppe..
Fick otroligt fina bilder där uppifrån! Jag ångrar inte att vi tog oss upp dit! Helt fantastiskt!
Däremot kom jag på en idé efteråt, när jag var nere, som jag hade velat genomföra – och det var att filma hela vägen upp och lagt ut på Tuben och visat er! (Kanske snabbspolat lite dock, hehe)
Har försökt hitta någon liknande video på Tuben men hittar ingen..

I vilket fall var vi nere igen efter en stund, lika många trappsteg ned.. men ned kommer man ju alltid.
Nere på samma plan som hissen gick till fanns en “turistshop” på taket (ute, fast shoppen var inomhus) och därinne köpte jag frimärken till mina vykort och postade dem i en Vatikansk postlåda (viktigt det där!). Sedan köpte jag även små berlocker till ett italienskt armband jag ska göra.

Sedan gick vi ut från kyrkan och mot “Vatikanmuseet” (till “Sixtinska Kapellet“), och där var det inte heller några köer.
Vi gick in, genom metalldetektor och köpte biljetter. Biljetten kostade 14€ och då fick man se ALLT i museet.
I museet kunde man även välja att gå åt höger eller vänster och se en massa olika salar med utställningar beroende på vilka man ville se. “Sixtinska Kapellet” ligger dock sist på vänstra sidan, och vill man se ALLT ska man börja i högra och sedan gå tillbaka och ta det vänstra, för har man väl gått in i “Sixtinska Kapellet” kan man inte vända vad jag har fattat det som.
Men ska man se allt så kommer det ta HELA dagen! Minst!
Vi gick direkt till vänster, för vi var bara intresserade av “Sixtinska Kapellet” och den egyptiska utställningen.
Man gick och gick och gick och gick.. det var gigantiskt långt..
Vi fotade överallt, men i “Sixtinska Kapellet” var det fotoförbud, men ALLA därinne fotade, så även jag tog upp kameran..

När vi kom ut var jag helt slut. Men vi gick inte långt innan vi stannade vid ett café och drack iskall cola och kaffe. Caféet hette “Café Risorgimento” och låg mellan Peterskyrkan och Vatikanmuseet.
Där pustade vi ut en stund innan vi gick till Petersplatsen igen och tänkte lura oss på en turistbuss hem. Och vi lyckades faktiskt.
Vi hamnade dock på en helt annan guidad buss än “Ciao Roma”, och de körde inte alls enligt deras egen karta (tydligen bytt rutt), så vi skulle hoppa av på en station nära vår lägenhet och A var väldigt snabb ner (från taket där vi satt), och precis när vi andra var halvägs i trappen ned så åkte bussen igen, och vi trodde att den bara skulle åka några meter framåt, men den åkte till nästa station. Och när vi kom ner fattade vi inte var A var. Svärmor trodde att han hade gömt sig bakom ett säte eller nåt, men icke.. han hade tydligen hunnit av och busschauffören hade smällt igen dörrarna på en gång och åkt iväg. :funny:
Han var lost and alone on the streets of Rome!
Men efter 2-3 dagar kan man innersta Rom, så han hittade hem utan problem, och det gjorde vi också.
Han satt på cafét utanför vårt port och väntade.

Vi var hem och vilade, precis som alla andra dagar, drack drinkar och snackade skit.
Senare på kvällen gick vi ut igen, denna kväll gick vi mot “Piazza Navona” och tittade. Men innan vi kom fram stannade vi i en mysig gränd och åt kött och kyckling på en mysig uteservering.
Sedan gick vi upp mot “Piazza Navona” och tittade lite, sedan drack vi kaffe och åt Tiramisu och bananasplit.

På “Piazza Navona” såg vi även en sån där “stillastående-människa-utklädd-till-något-för-att-få-pengar”, oftast är de ju utklädda till robotar eller frihetsgudinnan eller liknande, men denna kille var utklädd till en kille i kostym som hade bråttom. Lite roligare och mer orginellt även om han såg ut precis som vanligt, så han fick absolut en slant från oss!
Han stod i en position där han såg ut att ha bråttom/springa, sedan hade han troligtvis ståltråd i slipsen och kostymen för de liksom stod ut och uppåt åt ena sidan (som om de blåste när han hade bråttom), fick ingen jättebra bild på honom tyvärr. Men han var grym!

Vi kom hem vid 01.30-tiden på kvällen (fortfarande riktigt varmt, och vi behövde aldrig jacka på hela veckan).

Ingen har vågat skriva ännu.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar, men använd sunt förnuft!
» Alla kommentarer måste godkännas av mig innan de publiceras.
» Kommentarer som anses stötande gentemot mig eller nära och kära raderas.
» Reklamkommentarer raderas.
» Lägger endast till bloggar jag gillar på bloglovin', inget "lägger du till mig så lägger jag till dig".
» Jag gör inga bloggdesigner på beställning just nu, kanske i framtiden.

:smile: :wink: :funny: :happy: :tounge: :cool: :love: :blushing: :sad: :ohoh: :eek: :angry: :paralysed: :no: :dead: :sleepy: :heart: :) :D ;) :P :* <) :/ :( ::/ /: ::3 :3 more »Visa ditt senaste blogginlägg