Oct 09 2016

Jag är en awesome sparare när jag har ett mål!

Postad 0:59 i Blandat

Jag vill spara till allt; stora inköp, boende, pensionen och resor. Men allt känns alltid så himla långt bort så jag är inte så jättebra på att spara, tyvärr.
När jag har en resa som stundar eller har klickat på boka-knappen, då jäklar kan jag spara hur mycket som helst!
Tack och lov har jag satt upp ett ISK-konto till min pension för bara någon månad sedan, så den rullar ju på from. nu av sig själv i princip, men det tog ju ett bra tag innan jag faktiskt tog tag i det!

Det är himla synd att jag inte kan spara till mig själv utan att ha ett närliggande mål.
Drömmen är dock att alltid, varje månad, att lägga undan 30% av min lön “till mig själv”. Spara och kunna placera i aktier och fonder, tyvärr är jag inte alls där idag. Men det är ett mål jag har, bolånet kan få bli lite lägre först ;) (Det är väl iof. en form av sparande – ett hus!)

Så hur lyckas jag då spara när exempelvis en resa stundar?

1. Jag brukar googla runt på resmålet och se vad som finns att se och göra och försöker visualisera resan och räkna på ett ungefär hur mycket pengar jag behöver. Sen är det bara att tänka på alla dessa roliga saker och det gör sparandet mycket enklare! Då kan jag lätt låta bli “den där fina saken på stan”. Tydliga mål är verkligen A och O för mig!

2. Jag försöker verkligen hålla in på “små onödiga inköp”.
Jag behöver verkligen inte den där lilla lyktan för 49 kronor, när jag redan har sjuttioelva andra hemma.
Jag behöver inte köpa en flaska vatten (eller Pepsi Max..) i affären som ligger bredvid jobbet, jag kan fylla min egen flaska och ta med!
Vi behöver inte åka in och fika på stan, vi kan köpa med oss mjölk och göra en god kopp kaffe hemma istället.
Små utgifter blir en otroligt stor hög med pengar tillslut! Bara det här med att vi har blivit bättre på att göra matlådor hemma, istället för att köpa färdigrätter, är ju en ENORM besparing!!

3. Detta hör väl till nummer två (ovan) litegrann. Men när du står i affären och vill köpa “den där grejen”. Latten, glassen, ljuslyktan, byxorna, men låter bli – sätt in den summan på ditt sparkonto istället! Då ser du mer ordentligt hur fort det faktiskt går att spara, och hur små summor “här och där” faktiskt är rätt mycket pengar. I alla fall för mig och mina vanor..
(En liten dröm jag har är även att Länsförsäkringar Gotland ska införa ett val för ens betalkort – att för varje köp du gör med kortet, så kan du ställa in en summa som ska gå direkt in på ditt konto. T.ex. om du handlar mat, så dras det 10 kronor direkt och sätts in på ditt sparkonto när du har betalat maten. Det är tyvärr inget de har i dagsläget, men har “önskat” detta hos dem två gånger, jag hoppas verkligen att det kommer!)

4. Sälj gamla saker, prylar och kläder!
Det blir snabbt många hundralappar, även om varje grej säljs för en småsumma. Jag brukar kunna få ihop ett par-tre tusen när jag väl rensar ut och lägger ut på auktionssiter eller FB-grupper!

5. Köpstopp!
På allt! Gå inte i affärer. Surfa in ens in på dina favoritsidor på nätet! Då är det lätt hänt att “ja, men den kostar bara 399.-, det har jag råd med!” inträffar och så blir 399 + 199 + 59 + 299 gaaaanska mycket pengar..

Jag googlade lite på spartips för att hitta fler tips och hamnade inne på “Nå dina mål med en smart sparplan” från Consector och där fanns en del matnyttig info, men tycker jag har kompletterat _min_ personliga sparlista ovan. Har ni några SKITBRA spartips så tar jag tacksamt emot dem! Det ÄR ju faktiskt kul att spara och se pengarna växa, jag är bara lite dålig på det ;)

2 Svankande katter.

2 Kommentarer to “Jag är en awesome sparare när jag har ett mål!”

 1. Petronellaon 09 Oct 2016 at 7:21 1

  Många bra tips där!!! :) Jag fyller på med:

  1. No spending week. Alltså första veckan efter lön får inga inköp göras (mat, föbrukningsvaror, medicin etc är undantaget!). Det blir mindre hetshandlat bara för det kommit in massa pengar, dessutom känner jag att när jag är så långt in på månaden och inte har lika långt kvar tills nästa lön, då sätter snåltarmen in!

  2. Sluta röka/snusa. Se dock till att inte ersätta ett beroende med ett annat. Håll koll på det ekonomiska perspektivet.

  3. Var kan kostnader kapas? (Det finns alltid pengar att spara här!) Sikta på lägre fasta (givetvis rörliga också) som rör hem/hus. Lån, el, onödiga abonnemang, försäkringar, val av butik/märke, transportmedel..

  4. Storkok. Både matlådor till jobbet men även förberedd mat för vardagarna. T ex en 10-liters gryta med soppa, en hel ugnsplåt lasagne eller 3 kg rullade köttbullar i frysen.

  5. Testa en period på 1 månad med strikt köpstopp och reflektera över hur ofantligt mycket pengar som finns kvar.

  [Svara]

 2. Magnus Hjelmeron 10 Oct 2016 at 8:05 2

  Hej!

  Kul att du kommit igång med pensionsparandet och bra spartips du kommer med. Mitt bidrag är att köra på #Sparutmaningen. Du sparar ett belopp varje vecka som du dubblar till nästa vecka, sjukt kul att se pengarna växa. Läs mer om hela upplägget på min blogg: https://www.icabanken.se/vardagsekonomen/sparutmaning/

  Lycka till!

  Med vänlig hälsning
  Magnus Hjelmér
  Vardagsekonom ICA Banken

  [Svara]

Trackback URI | Comments RSS

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar, men använd sunt förnuft!
» Alla kommentarer måste godkännas av mig innan de publiceras.
» Kommentarer som anses stötande gentemot mig eller nära och kära raderas.
» Reklamkommentarer raderas.
» Lägger endast till bloggar jag gillar på bloglovin', inget "lägger du till mig så lägger jag till dig".
» Jag gör inga bloggdesigner på beställning just nu, kanske i framtiden.

:smile: :wink: :funny: :happy: :tounge: :cool: :love: :blushing: :sad: :ohoh: :eek: :angry: :paralysed: :no: :dead: :sleepy: :heart: :) :D ;) :P :* <) :/ :( ::/ /: ::3 :3 more »Visa ditt senaste blogginlägg