May 21 2009

Söndag 17/5 > Trastevere & 60-årsdag.

Postad 20:04 i Resor -2009- Rom

Svärmors 60-årsdag, och det var även därför vi befann oss i Rom. Svärmor har sina idéer, och det som är så coolt med henne är att hon är så principfast och envis att hon faktiskt gör det hon tänker att hon ska göra, och hon ville till Rom när hon fyllde 60, och det var vi också.
Så på morgonen väckte hennes gubbe oss och vi gick in och mumlade någon slags födelsedagssång. Svärmor utbrast något om “vad vad det där?!”, men vi var grymt trötta.
Vi skålade med mousserande vin vid 8 på morgonen, sedan däckade vi allihop igen.

Men vi kom upp vid 09.40 igen och då åt vi frukost och sedan bar det iväg med en taxi till Roms svar på gamla stan, “Trastevere“. Varje söndag är det en marknad där som heter “Porta Portese“.

Där fanns hur mycket prylar som helst! Men jag köpte bara några halsband för 1€ styck som mom fick. Tänkte att hon kunde ta sönder dem och använda stenarna. Sedan hittade jag ett jättegulligt halsband till mig själv för 1€.
Sedan hängde det “lager-på-lager”-tröjor med fina halsband till i matchande färger i nästan varenda klädstånd. Och jag hittade ett sådant otroligt fint “lager-på-lager”-linne till lillesyster som jag ville köpa, men jag tänkte “jag tar det påväg tillbaka” (som man ALDRIG ska göra!!), så när vi vände var jag livrädd att jag skulle missa linnet eller att det var borta. Tillslut hittade jag det – trodde jag – så jag köpte det (10€ – det gråa), men det var fel linne! För jag såg det “riktiga” bara två stånd längre fram. Då fick jag lite ångest.. hade ju köpt fel.. och det första var inte alls lika snyggt, tyckte jag. Men efter mycket velande och jämförelse med det köpta linnet tyckte jag ändå att lillesyster kunde få två linnen, så jag köpte det också (10€). Så himla, himla fina!

Efter marknaden skulle vi gå till “Trastevere” för att verkligen uppleva gamla stan. Efter lite förvirring och felguidning kom vi till en skitjobbig trapp (vad är det med Rom och höga, skitjobbiga trappor? Det var väl megavarmt redan på deras tid när allt byggdes?! Att det inte byggdes på en dag är jag medveten om…). Men efter att ha kommit upp för trappen och gått ett tag, insåg vi att vi måste vara fel. Det var mest lyxvillor..
Så tillslut stoppade vi en tjej som snackade hur bra engelska som helst, som hjälpte oss att peka ut “Trastevere”. Så vi hoppade på en buss i tron om att vi skulle betala till busschauffören, men alla som gick på innan oss hade små kort de körde i en maskin, det hade ju inte vi, så vi åkte visst gratis *oops*

Vi hamnade SÅKLART där vi började. :tounge:
Självklart visade det sig även att vi egentligen var skitnära gamla stan. Så vi satte oss på en supermysig restaurang och åt en sån JÄVLA GOD pastarätt! (Ångrar att jag inte fotade alla maträtter).
Efter det traskade vi vidare in i “Trastevere”.
Fanns hur mycket mysiga gator och torg som helst. Men vi gjorde ett stopp vid “Nick Nowego Café” och drack kaffe och iskall cola, och det var ett riktigt mysigt lite café med en supersöt hund som låg i en liten fåtölj precis vid ingången. När det kom en annan hund på gatan sprang han efter och skällde lite, men han visste PRECIS hur långt han fick gå, sedan vände han och hoppade upp i sin fåtölj igen. Kanonfin hund!
Han var väldigt duktig också, för han ignorerade verkligen folk som ropade och försökte fånga hans uppmärksamhet – inklusive jag själv :P

Sedan gick vi vidare, över “Tibern” och sedan kom vi till “Piazza Campo del Fiori“, men vi hade missat blom-/fisk- och köttmarknaden..
Så vi tog en taxi hem.
Hemma drack vi drinkar, bytte om och gjorde oss fina inför födelsedagsmiddagen. Svärmor, som är principfast och har sina idéer (som sagt), hade en bild om att hon skulle ha en svart hatt och en blommig klänning när hon fyllde 60, och det var precis vad hon hade tagit med sig också. För sådant har man på sig när man blir 60. :wink:
Svärmor skulle välja restaurang, och hon gick mot “Piazza del Popolo” och där valde vi restaurangen bredvid den andra där vi åt på torsdagen.
Restaurangen hette “Canova” och var huuuuuuuuur bra som helst!
Bäst på hela veckan utan att överdriva!
Där åt vi friterad bläckfisk med stekt potatis och pommes (man beställer in “sidomat” för sig). Man fick verkligen en hel friterad bläckfisk (halvstor/-liten) och sedan bläckfiskringar och friterade räkor.
Den friterade maten kostade 18€ och grekisk sallad 10€, stekt potatis 5€ och pommes 5€. Colan gick på 3,50€, en flaska vin (i ishink) 16€ och en liten öl 6€.
Den stekta potatisen var verkligen helt fantastisk! Vet inte hur de gör den i italien, men vi hade ätit stekt potatis några kvällar innan, och den var OCKSÅ sådär underbart god!
Innan varmrätten kom in så fick vi bröd och FÄRSKA oliver på bordet. Jag som ogillar oliver tänkte “äh, jag måste väl lära mig någon gång” och smakade på en.
De var alldeles illgröna (avocadogröna) och det var det godaste jag ätit i hela mitt liv!
Men de var riktigt, riktigt “fruktiga” och goda, inte sådär beska och äckliga och som ramlar sönder, utan de hade lite som avocadokonsistens och ÅHHHH!!!!!
Sedan slog vi på stort och tog även en efterrätt. En helt underbar glass med vispad grädde och färska jordgubbar, den gick på 9,50€ (hutlöst, I know) men så otroligt värd det!! Allt bara smälte i munnen och var så underbart gott!!
Sedan ville resten av gänget ha kaffe, och den låg på 3-5€.
Helt perfekt middag!! Och vi satt precis vid “Piazza del Popolo”, längst fram vid en bordlänga och bara njööööt!
Restaurangen var superfin, personalen var riktigt bra, inte för på men inte för borta. Det kunde komma ut 3 servitörer på en gång och ta bort från vårt bord, det var verkligen en La Dolce Vita-kväll!
När notan kom låg den på 171€, men då säger svärmor och hennes gubbe “vi tar det där” så det var ju bara att tacka snällt, även om jag har jättesvårt för att bli bjuden. Men självklart blev vi ju glada!

Efter ett par underbara timmar ur våra liv drog vi oss hemmåt. Mätta, belåtna och helt sprudlande glada gick vi och pratade om restaurangen. Vi gick mot “Spanska Trappan” där vi satte oss en stund och njöt.

Jag kan VERKLIGEN rekomendera restaurangen “Canova” vid “Piazza del Popolo”. Mitt bästa restaurangtips av de vi varit på!
Och färska oliver! My gaaaawd vilken smakupplevelse!

Ingen har vågat skriva ännu.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar, men använd sunt förnuft!
» Alla kommentarer måste godkännas av mig innan de publiceras.
» Kommentarer som anses stötande gentemot mig eller nära och kära raderas.
» Reklamkommentarer raderas.
» Lägger endast till bloggar jag gillar på bloglovin', inget "lägger du till mig så lägger jag till dig".
» Jag gör inga bloggdesigner på beställning just nu, kanske i framtiden.

:smile: :wink: :funny: :happy: :tounge: :cool: :love: :blushing: :sad: :ohoh: :eek: :angry: :paralysed: :no: :dead: :sleepy: :heart: :) :D ;) :P :* <) :/ :( ::/ /: ::3 :3 more »Visa ditt senaste blogginlägg