May 20 2009

Torsdag 14/5 > Colosseum & Forum Romanum.

Postad 20:03 i Resor -2009- Rom

A ville att vi skulle ta en guidad busstur denna dag, så vi gjorde det. Kan VERKLIGEN rekommenderas! 19€ för 24 timmarsbiljett, riktigt bra!
Jag tyckte att vi skulle åka ett helt varv först, för att sedan bestämma vart vi ville hoppa av, och det tyckte de andra var en bra idé..
Vi satt uppe på taket och kände vinden i håret, det var riktigt skönt då dagarna var stekheta! Man fick även ett par hörlurar när man köpte biljetten så att man kunde lyssna på den inspelade guiden som berättade om alla sevärdheter man åkte förbi. Riktigt bra var det! Kul och intressant info!
Living the tourist life!
Visste ni tex. att man tog sten/marmor från Colosseum fram till 1800-talet? Alltså slutade man med det väldigt sent, så de hann ju förstöra en hel del.

Vår turistbuss hette “Ciao Roma” och var riktigt bra! Den körde en väldigt bra rutt och var riktigt punktlig. Med en 24-timmarsbiljett kan man hoppa av och på vart man vill under dessa timmar.
Tillslut valde vi dock att gå av vid kyrkan “Santa Maria del Popolo“, där tittade vi in en snabbis och tog sedan en glass utanför. Italiensk glass är fantastisk!
Men vi tog bussen ganska snart igen och åkte bort till Colosseum. Alla köer (vilka köer?) flöt på riktigt bra! Vi röntgade väskorna och gick igenom en metalldetektor (endast där det är köer, och de går riktigt snabbt!), sedan köpte vi biljetter, var ingen kö alls till biljettluckan och vi var inne på ett par minuter.

Colosseum var gigantiskt! Men det hade varit otroligt coolt att få se det som det såg ut när det var helt.. det finns nämligen ingen marmor kvar där nästan, finns bara en liten, fjuttig sektion sittplatser kvar i marmor, resten är borta.
Taket (som inte finns kvar) var i seglarduk med ett stort hål i mitten, hade också varit häftigt att få se. Men det är ju häftigt att gå där i alla fall!

Efter Colosseum gick vi bort 300 meter till “Forum Romanum” då det var på samma biljett som till Colosseum. Riktigt mäktigt att se alla gamla ruiner! Men man har svårt att tänka sig hur det HAR sett ut, med alla vita marmortrappor och hus och kupoler och vackra valv..
Biljetten till Colosseum och Forum Romanum kostade 12€.

Efteråt tog vi vår buss hem och tog oss till en nyupphittad och mycket mer närliggande “De Spar”-affär, som låg ett kvarter från vår gata.
Väl hemma vilade vi lite, bytte om, duschade och tog en god drink. Sedan var det bara att ta sig ut igen på nya äventyr, och äventyr blev det!
Vi skulle ta oss till “Piazza del Popolo” men hamnade på sidan av en tungt trafikerad väg, för svärmor hade lurat oss att tro att vi kunde gå bredvid där, för att citera “jag såg en trottoar från bussen!”, men hon ljööög!
Så vi fick vända och gå på sidan av “Villa Borghese” istället. Men det var inte fy skam, för vi hittade en otroligt vacker utsiktsplats, tyvärr pallade jag inte bära med mig telezoomet på kvällarna..

Men tillslut hittade vi ned till “Piazza del Popolo” och satte oss vid obelisken och njöt en stund, sedan slog vi oss ned vid en närliggande restaurang och åt sjukt god pizza!
Pizzan kostade 9€ och ½ liter vatten kostade 3€.

Efteråt vandrade vi hemåt och hamnade slumpartat vid “Spanska Trappan” där det var ett jävla drag med en massa fulla ungdomar, hela trappan var full (inte bara full av människor alltså..)
Men vi sicksackade oss uppåt förbi alla fyllon och det var sängdax när vi kom hem. Men innan dess hann jag skriva mina vykort som jag skulle ta med mig till Vatikanen dagen efter – man vill ju ha vatikanstämplar på sina vykort!

Ingen har vågat skriva ännu.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar, men använd sunt förnuft!
» Alla kommentarer måste godkännas av mig innan de publiceras.
» Kommentarer som anses stötande gentemot mig eller nära och kära raderas.
» Reklamkommentarer raderas.
» Lägger endast till bloggar jag gillar på bloglovin', inget "lägger du till mig så lägger jag till dig".
» Jag gör inga bloggdesigner på beställning just nu, kanske i framtiden.

:smile: :wink: :funny: :happy: :tounge: :cool: :love: :blushing: :sad: :ohoh: :eek: :angry: :paralysed: :no: :dead: :sleepy: :heart: :) :D ;) :P :* <) :/ :( ::/ /: ::3 :3 more »Visa ditt senaste blogginlägg